Spreekcoaching
Overtuigend spreken draait altijd om verbinding: tussen spreker, boodschap en publiek. Die verbinding begint met een goede voorbereiding. Spreken ‘uit het hart’ is niet hetzelfde als spreken ‘uit de losse pols’. Spreken ‘uit het hart’ betekent dat je je verhaal helemaal eigen maakt: je weet wat je wilt zeggen en waarom. Maar je weet ook hoe je dat doet: je denkt na over je houding op het podium, de lengte van je verhaal en wat stiltes met jou en je publiek kunnen doen. Goed spreken is geen kunstje en juist de beste sprekers staan open voor training en coaching.

Spreker, boodschap, publiek
Naast het schrijven van speeches coach ik leiders in de voorbereiding op hun optreden. Ik heb veel ervaring met verschillende vormen van spreken, van congresspeeches tot TEDtalks, maar ook podiumdebatten met een ‘moeilijke’ zaal. Ook coachte ik sprekers bij het voorbereiden van een tv-optreden. Mijn coaching is altijd gericht op die verbinding tussen spreker, boodschap en publiek. Het neemt sprekers zorg uit handen: je staat met een gerust hart voor de groep, omdat je aan alles hebt gedacht.

Jan was mijn coach bij de 5 mei lezing in 2018, die ik op live-televisie mocht uitspreken. Door zijn grote ervaring met het schrijven van speeches kent hij de fases waar je door heen gaat. Hij was ondersteunend, motiverend, en gaf zeer goed commentaar op de tekst. Daardoor stond ik er uiteindelijk met zelfvertrouwen en rust. Kortom: erg prettige samenwerking!

-Stine Jensen, filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN

Schrijftraining
Helder formuleren en duidelijk schrijven is veel moeilijker dan het lijkt. Het kost vaak heel wat zweetdruppeltjes om zo te schrijven dat een tekst precies verwoordt wat je wilt. Ik heb meer dan 15 jaar ervaring met het schrijven van journalistieke teksten, reclame, literair proza en overtuigende en inspirerende speeches. Als schrijftrainer help ik met handige inzichten en praktische tips om sneller – en met minder zweetdruppeltjes – een rake tekst te schrijven, die precies zegt wat jij wilt.

De trainingen van Jan zijn een aanrader voor iedereen die beter wil worden in het schrijven van speeches! Door zijn jarenlange ervaring laat hij je op praktisch een inspirerende wijze zien hoe je een overtuigende speech schrijft. Tijdens zijn trainingen laat hij ruimte voor de ervaringen van anderen, waardoor je in korte tijd extra veel leert. Verder is Jan een bijzonder prettig en innemend persoon, met een natuurlijke rust. Dat maakt het extra fijn om met hem te werken en naar hem te luisteren. Met de checklist die we meekregen, konden we meteen aan de slag!

-June Kromjongh (Tekst- en redactiebureau Zinnen aan Zee)