Foto: Suzanne Blanchard

Succesvolle leiders, ondernemingen en organisaties hebben een diep besef van hun eigen waarden en hun bedoeling. Daarop baseren ze hun richting. Wat is de purpose van wat we doen en waarom is dat zo? Dat klinkt logisch, maar het is soms heel moeilijk om daar zelf een helder antwoord op te vinden. En zeker om het te vangen in een aansprekend, inspirerend verhaal. Bovendien dwingt het Coronavirus ons ons tot meer stilstand, reflectie en vaak zelfs tot een nieuwe richting, met een nieuw verhaal en ander gedrag.
Dat besef van waarden en van ‘bedoeling’ begint met luisteren. Naar jezelf en naar je omgeving. Maar het begint ook met vragen (laten) stellen. Bijvoorbeeld door iemand die goed naar jou luistert. Die met een frisse blik naar jouw doelen en dilemma’s kijkt. Iemand die zich razendsnel inleeft, die doorvraagt tot de essentie. Maar die ook ongezouten feedback geeft en komt een advies waarmee je verder kunt. En iemand die rake observaties makkelijk vertaalt in een kraakhelder strategisch verhaal met een kloppend hart.

Op deze manier adviseer ik al jaren bestuurders en (top)managers. Ik verplaats me makkelijk in leiders en bekijk elk vraagstuk altijd eerst vanaf zoveel mogelijk kanten. Dat doe ik om je te helpen met een (zelf)beeld dat zo scherp mogelijk is. Een beeld dat lucht en ruimte geeft om de bedoeling te zien en richting te kiezen. Daarbij schakel ik heel makkelijk tussen de visie voor morgen en de realiteit van vandaag. En ik zoek altijd de essentie: de vraag achter de vraag. Dankzij mijn jarenlange ervaring als adviseur en schrijver zie ik snel de menselijke maat en de emotie achter systemen en processen. Strategische vraagstukken en kansen breng ik makkelijk onder woorden. Mijn advies is altijd concreet verwoord en praktisch toe te passen. Voor elk theoretisch of praktisch issue vind ik een vers idee. Zo help ik leiders en organisaties om richting te kiezen bij lastige dilemma’s, op basis van een strategisch verhaal dat herkenbaar is en houvast geeft.

Samenwerken met Jan is een echt partnerschap. Ik de inhoud, samen de politiek en strategie en hij vervolgens het verhaal. Samen werken aan de beste oplossing: eentje die past bij de context en die iedereen begrijpt. Zijn strategische advies biedt inzicht, houvast en versterkt de inhoud. En hij vindt er de goede woorden bij. Wat we samen bedenken, ontwikkelen en uitvoeren staat als een dijk: praktisch, robuust en met oog voor de toekomst.

-Henk Ovink, voormalig adviseur van president Barack Obama, internationaal watergezant voor de Nederlandse regering.