Het lijkt zo makkelijk: even iets zeggen voor een groep. Maar meestal ontdek je als spreker al snel dat bij een goede toespraak veel komt kijken. Want hoe vertaal je je boodschap nu in een overtuigende en inspirerende speech? Hoe neem je je publiek zo ver mogelijk mee?

Speeches in alle vormen
Sinds 2011 schreef ik honderden speeches voor ministers en staatssecretarissen, wethouders en topambtenaren. Toespraken in allerlei vormen en maten: van de opening van een congres tot een kort woordje bij een receptie of diner. Van een inspirerende TEDtalk tot een diepgaande lezing. Voor uiteenlopende gezelschappen, van professionals tot in de Tweede Kamer en bij de Verenigde Naties. Uit het hoofd of van papier, met en zonder beeld, in het Nederlands en het Engels.

Van idee tot podium
Een kraakheldere boodschap, een goede structuur en een overtuigende vorm, die past bij spreker, publiek en bij het moment. Dat is wat een goede speech nodig heeft. En dat vraagt om een scherpe pen, maar eerst en vooral om goed denkwerk. En dat is hard werken. Ik zorg niet alleen voor een toespraak die past als een jas, maar ik denk altijd een stap vooruit, van idee tot podium.

Jan is ruim een jaar mijn speechschrijver geweest. Hij kan niet alleen goed schrijven, maar denkt ook na over hoe je met speeches richting geeft. Beleid maak je niet alleen met nota’s voor de Tweede Kamer, maar ook via leadership by speech. Jan leverde daaraan een belangrijke bijdrage, ook als dat betekende dat eerste versies in de prullenbak verdwenen en we opnieuw moesten beginnen. Voor mijn laatste speech als minister heeft hij bovendien een mooie, internationale prijs gekregen.

-dr. Jet Bussemaker, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (2012-2017).