‘Als u denkt aan Nederland, bij zaken hebt u dan negatieve gevoelens?’ Die vraag stelde het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP) dit jaar in een groot onderzoek naar de Nederlandse identiteit. Uitgerekend ‘de politiek’ bleek de meeste negativiteit op te roepen. Meer nog dan onveiligheid, terreur, of stress.

Er is dus iets aan de hand met de manier waarop we politiek bedrijven en erover praten. Samen met Marcel Bril dook ik erin en schreef ik een essay, dat oproept tot een politieke en bestuurlijke stijl en taal met meer menselijkheid, nuance en echte dilemma’s. ‘Ons leven zit vol dilemma’s, maar in het politieke debat worden ze te vaak misvormd tot oneigenlijke tegenstellingen. Geef kiezers de kans om in hun politici en bestuurders hun eigen twijfels en onzekerheden te herkennen. Benader hen zoals je zelf graag benaderd willen worden: eerlijk en echt, duidelijk en begrijpelijk.’

De zomer zit er weer bijna op. Tijd voor een frisse politieke start, met een onsje meer moed. ‘Dat levert uiteindelijk veel op voor onze democratie: politici en bestuurders waarin we onszelf gaan herkennen, waar we liever op stemmen en die ons beter vertegenwoordigen. Bij welke partij ze ook horen’ Het essay is te lezen in Binnenlands Bestuur van 30 augustus 2019.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.